Askon Säätiö jakaa 50-vuotisjuhlansa kunniaksi yhden Suomen suurimmista muotoilupalkinnoista.

Puhtaan juomaveden puute on maailmassa yksi suurimmista tulevaisuuden haasteista. Home Revisited -suunnittelukilpailun 30 000 euron pääpalkinto on myönnetty WCless’-keksinnölle, joka auttaa säästämään puhdasta vettä tekemällä vesivessasta väliaikaisesti vedettömän. Keksinnön takana on suomalainen muotoilija Mika Priha.

Priha on helsinkiläinen teollinen muotoilija, joka johtaa omaa muotoilutoimistoaan. Prihan suunnittelemia tuotteita on kotimaan lisäksi esitelty näyttelyissä muun muassa Milanossa, Pariisissa ja Firenzessä. Hän on saanut useita kotimaisia ja kansainvälisiä muotoilupalkintoja ja tunnustuksia, kuten Red Dot Design Award, Good Design Award, Fennia Prize ja Forma Finlandia.

Kilpailutöiden taso oli korkea

Kilpailuun jätettiin 152 ehdotusta ympäri maailman ja tammikuussa finaaliin valittiin kymmenen työtä. Pääpalkinto on 30 000 euroa, toinen sija 15 000 euroa ja kolmas 10 000 euroa. Lisäksi kaikki finalistit on palkittu 2 000 eurolla.

Toinen sija on myönnetty Cubiculum-nimiselle lepopaikalle, joka on suunniteltu uuden sukupolven työntekijöille, matkaajille ja asukkaille. Suunnittelijoina suomalais-italialaisen arkkitehtitoimisto Collaboratorion perustajat Kristiina Kuusiluoma ja Martino De Rossi.

Kolmanneksi ylsi älykäs ikkuna Drow, joka mahdollistaa ruoan ja muiden lähetysten lennättämisen suoraan kotiin ikkunan kautta. Työn takana ovat konseptisuunnittelustudio dRAWSPACE:n perustajat Miki Sordi ja Tehilah Auramo.

Kunniamaininnan sai Miwa Ishizukan ja Olli Vuorisen suunnittelema hätäpakkaus kotinsa menettäneille. Äitiyspakkauksesta inspiroitunut Homeful on suunnattu erityisesti kodittomille, pakolaisille ja luonnonkatastrofien uhreille.

Home Revisited -suunnittelukilpailu

Tulevaisuudessa asumisen kehitykseen tulevat vaikuttamaan monet uudet tekijät, kuten ympäristökysymykset, perheen uudelleen määrittely, monikulttuurisuus, ikääntyminen ja digitalisoituminen. Näihin ja moniin muutoksiin kodeissa ratkaisuja etsi Home Revisited -suunnittelukilpailu, jonka Askon Säätiö lanseerasi 50-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi.


<< Paluu