HOME REVISITED ASKON SÄÄTIÖN SUUNNITTELUKILPAILU

Askon Säätiö järjesti 50 -vuotisjuhlavuoden kunniaksi kansainvälisen Home Revisited -suunnittelukilpailun, joka etsi ratkaisuja tulevaisuuden kotiin. Säätiö katsoi, että Suomen mahdollisuus kansainvälisessä kilpailutilanteessa on suunnitella ja valmistaa sellaisia tuotteita ja palveluja, jotka vastaavat tuleviin muutoksiin. Muotoilulla yhdessä monialaisen asiantuntemuksen kanssa tulee olemaan keskeinen rooli.

Kansainvälisen Home Revisited -suunnittelukilpailun lähtökohtana oli ymmärtää mitä koti käsitteenä tulevaisuudessa merkitsee. Kilpailun tavoitteena oli synnyttää kaupallisesti merkittävää uutta tuotantoa, joka vastaa tulevaisuuden kodin toimintatarpeisiin.

Home Revisited -suunnittelukilpailun kansainväliseen juryyn kutsuttiin viisi kokenutta tuomaria: professori, teollinen muotoilija Hannu Kähönen, joka toimi tuomariston puheenjohtajana, arkkitehti Helena Sandman, design-alan strategiakonsultti Jane Withers, professori ja arkkitehti Pertti Kareoja sekä professori Eric C. Yim.

Suunnittelukilpailuun saapui 152 kilpailutyötä 20 maasta. Puolet töistä tuli Suomesta, jonka jälkeen eniten Kiinasta ja Isosta-Britanniasta. Mukana oli sekä yksittäisiä suunnittelijoita että työryhmiä.

<iframe src="https://player.vimeo.com/video/232792430" width="640" height="360" frameborder="0" webkitallowfullscreen mozallowfullscreen allowfullscreen></iframe><!-- [et_pb_line_break_holder] -->

Kilpailun jury kokoontui Helsingissä 16.1.2017. Kilpailun toiseen vaiheeseen eli finaaliin valittiin kymmenen työtä. Ehdotukset sisälsivät arkkitehtuuria, tuotteita, teknisiä ratkaisuja ja näiden kombinaatioita, jotka heijastivat tämän hetkisiä muotoilun ja arkkitehtuurin suuntauksia ja ilmiöitä. Palkintolautakunta kiinnitti valinnoissaan huomiota töiden innovatiivisuuteen, tarkoituksenmukaisuuteen sekä kaupalliseen ja teolliseen toteutuskelpoisuuteen unohtamatta muotoilun laatua. Kilpailun toisessa vaiheessa keskityttiin tuotteistamiseen, jolla tarkoitettiin suunnitelman konkretisointia, mahdollisten valmistajien ja muiden kumppaneiden kartoitusta.

Kaikki finalistit saivat 2 000 euron palkinnon. Finaalityöt piti jättää 1.6. mennessä ja jury kokoontui 8.8.2017 valitsemaan voittajat.

GRAND PRIZE 30 000€

Suunnittelukilpailun voittajaksi valittiin muotoilija Mika Priha WCless´-keksinnöllä, joka auttaa säästämään puhdasta vettä tekemällä vesivessasta vedettömän.

GOLDEN PRIZE 15 000€

Toinen sija myönnettiin Cubiculum-nimiselle lepopaikalle, joka on suunniteltu uuden sukupolven työntekijöille, matkaajille ja asukkaille. Sen takana ovat suomalais-italialaisen arkkitehtitoimisto Collaboratorion perustajat Kristiina Kuusiluoma ja Martino De Rossi.

WINNER 10 000€

Kolmanneksi ylsi älykäs ikkuna Drow, joka mahdollistaa ruoan ja muiden lähetysten lennättämisen suoraan kotiin ikkunan kautta. Tekijöinä konseptisuunnittelustudio dRAWSPACE:n perustajat Miki Sordi ja Tehilah Auramo.

HONOR 2 000€

Kunniamaininnan sai Miwa Ishizukan ja Olli Vuorisen suunnittelema hätäpakkaus kotinsa menettäneille. Äitiyspakkauksesta inspiroitunut Homeful on suunnattu erityisesti kodittomille, pakolaisille ja luonnonkatastrofien uhreille.